V októbri budú v Košiciach tvoriť svoj umelecký a vedecký projekt rezidenti z Prahy a Barcelony

Novinky

Na dvojmesačnú Art & Science rezidenciu Košiciach – kreatívnom meste UNESCO sme tento rok vybrali dvojicu – španielského umelca a vedca a umelca z Prahy. Od októbra budú spoločne tvoriť projekt na tému Behavioral Change.

Nikola Ivanov je intermediálny umelec a vedecký pracovník, ktorý sa zaoberá problematikou času, pamäte, biopolitiky a spánku. Zúčastnil sa mnohých sólových a skupinových výstav v zahraničí, vrátane Českej republiky. Je editorom antológie Odpočinek v neklidu. Ako doktorand sa vo svojom výskume zaoberá vzťahom modernity a kolonizácie nočného času.  

Druhým vybraým rezidentom je Pau Saiz Soler, umelec a dizajnér narodený v Barcelone (1990). Jeho diela môžu mať podobu objektu, inštalácie alebo filmu, ktoré tvoria fiktívny scenár, ktorý spochybňuje vnímanie reality.  auov posledný projekt skúma, ako umelé svetlo formuje to, čo vidíme v noci a analyzuje satelit Znamya ako zdroj verejného osvetlenia. Systémy verejného osvetlenia sú príkladom toho, ako dokážu energetické štruktúry ovládať vnímanie mestských priestorov a manipulovať realitu. Ale namiesto toho, aby sa začala krížová výprava na určenie toho, čo by mohlo byť skutočné alebo pravdivé, Pauove projekty nás pozývajú prijať samotné hranice nášho vnímania aby sme boli pripravení, keď to bude potrebné, opustiť vopred stanovené poznatky a predstaviť si alternatívne scenáre.

Počas rezidencie organizovanej v spolupráci s KAIR – Košice Artist in Residence sa zamerajú na to, ako modernita a technológie zmenili chápanie nočného času. Kľúčovým pojmom tejto témy je „spoločnosť 24/7“. Odkazuje na súčasný stav nepretržitého toku informácií, dát a kapitálu, ktorý stiera rozdiely medzi dňom a nocou. Extrémne trendy v mene ekonomickej efektívnosti alebo vedeckého pokroku znižujú alebo ničia nočnú tmu. Dvojica spoločne preskúma súvislosť tohto fenoménu s ekonomickým systémom, vplyv na naše každodenné životy a prirodzené rytmy, stopy na životnom prostredí či jeho historický vývoj.  

Svoj finálny mediálny projekt v podobe umeleckej videoinštalácie a prednášky odprezentujú na festivale Art & Tech Days v novembri 2022.

 


Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.