The Museum of Real History

Novinky

 

Je migrácia skutočným dôvodom pre násilný európsky neofašizmus, násilný džihádizmus, Trumpove tweety a tvoju bolesť brucha? Príď si pozrieť inštaláciu, ktorá je vytvorená ako klasická výstava umenia zobrazujúca originálne diela v podobe vedeckých dôkazov, ako napr.: upravované fotografie, falošné mapy, kresby či videá youtuberov. Takto vykonštruovaná nespochybniteľná paralelná realita prezentuje nezmyselné, sarkastické idey o migrácii, cestovaní v čase, pseudo-histórii, ktoré zosmiešňujú absurdné konšpiračné teórie propagované násilnými extrémistami (etnocentrickými aj náboženskými) s cieľom radikalizovať ľudí a otráviť verejnosť strachom.

Tieto skutočné konšpiračné teórie, prezentované pod kurátorským vedením jemenského utečenca-umelca-teroristu, sa odhaľujú ako urážka kolektívnej inteligencie spoločnosti. Výstavu a performance Museum of Real History vytvorili v rámci projeku Borderline Offensive: Laughing in the Face of Fear Ivana Šáteková, Abduljabbar Alsuhili a Omar Abi Azar. Prostredníctvom tohto diela skúmajú konšpiračné teórie, mieša fikciu a krutú pravdu a vytvára alternatívnu realitu navodzujúcu masovú paranoju. Tešíme sa na teba 9. decembra 2019 o 18:00 v Šopa Gallery.

Zároveň sa už 11. decembra 2019 môžeš zúčastniť workshopu vedeného autormi výstavy. Využi príležitosť zažiť proces tvorby prostredníctvom techník kreatívneho písania a divadelných cvičení. Na workshop si prines svoju obľúbenú konšpiračnú teóriu. Počas neho si prostredníctvom kreatívneho písania vytvoríš vlastné falošné autobiografické výpovede – splynutie reálneho osobného života, konšpiračných teórií a skutočných faktov. Ak sa chceš workshopu zúčastniť, napíš nám na zuzana.kotikova@cike.sk.

Dielo bolo vytvorené v rámci projektu Borderline Offensive: Laughing in the Face of
Fear podporeného Európskou úniou v rámci programu Kreatívna Európa. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.