Nenechaj si ujsť podujatie Tanec ako nositeľ inklúzie

Novinky

Inklúzia v tanečnom umení bude témou piateho podujatia iniciatívy Slovensko-nórske kultúrne spájanie. Jeho súčasťou je aj živý prenos tanečného predstavenia Mirage.

Nórska režisérka a choreografka Tine Fossmo skúma inklúziu cez súčasný tanec a bude hovoriť o medzinárodnom projekte Alegiance a predstaveniach exclusion:RACISM a exclusion:MENTAL HEALTH. O skúsenostiach s inklúziou sa podelí aj choreografka Katarína Rampáčková, autorka predstavenia Mirage, ktoré vzniklo zo spolupráce košického PST – Priestor Súčasného Tanca a fínskej tanečnej spoločnosti Kaaos Company. Mirage je inšpirované dielami katalánskeho výtvarníka Joana Miróa. Joan Miró + image = MIRAGE. Účinkovať v ňom budú fínske tanečnice – Georgie Goater, Siiri Tiilka s Downovým syndrómom a Noora Västinen s telesným znevýhodnením. Spoluorganizátorom online prenosu je v rámci Move Fest Košice Kino Úsmev.

Podujatie bude streamované 26.5.2022 od 17:30-19:25 LIVE cez náš YouTube kanál v originál anglickom jazyku alebo cez Facebook v preklade do slovenčiny.

Nezabudni sa zaregistrovať, ak sa podujatia plánuješ zúčastniť.

Tešiť sa môžeš na rečníčky zo Slovenska a Nórska:

 

Katarína Rampáčková
choreografka, performerka, tanečná aktivistka

Kat absolvovala pohybové herectvo na Scuola Teatro Dimitri vo Švajčiarsku a choreografiu na HAMU v Prahe. Žije v Barcelone, vzdeláva sa v kontaktnej improvizácií a v somatickej metóde Body Mind Centering. Je zapojená do medzinárodného projektu Sound in the Silence. Pôsobí ako pedagogička a choreografka na talianskej škole v Montevarkách. Venuje sa site-specific predstaveniam, inkluzívnemu tancu a tvorbe autorských predstavení. V Košiciach vedie s Michaelou Sabolovou PST – Priestor Súčasného Tanca. Po dramaturgickej stránke organizuje festival MOVE fest.

 

 

Tine Fossmo
nórska režisérka a choreografka

Anee-Kathrine (Tine) Fossmo je zakladajúcou režisérkou NORA, Národnej a Regionállnej arény tanca vo Vestfolde a Telemarku. V roku 2021 otvorila centrum súčasného tanca v regióne Telemark. Profesionálne tanečné fóra spájajú širokú škálu jednotlivcov pracujúcich v performačnom priemysle, aby diskutovali o problémoch týkajúcich sa celého odvetvia. NORA každoročne organizuje dva tanečné festivaly a tanečné programy. Tine ako umelecká riaditeľka iniciovala tanečné workshopy a predstavenia o sociálnom vylúčení.

 


Podporené Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Grantov EHP a Nórska.

Spoločne za zelenú, konkurencieschopnú a inkluzívnu Európu
Spoločne za dobré nápady