Slovensko-japonská dvojica umelcov predstaví spoločné dielo v rámci projektu City to City – Human Responsibility

Novinky

Beáta Kolbašovská, Junichi Oguro

Cesta reminiscencie je názov umeleckého diela, na ktorom budú spoločne pracovať košická media artová umelkyňa Beáta Kolbašovská a zvukový umelec Junichi Oguro z japonského Sappora. Prepojením dvoch ľudí z rôznych koncov sveta tak vznikne jedinečné audiovizuálne dielo.

Hlavnou myšlienkou je vytvorenie audiovizuálnej inštalácie pomocou dát reflektujúcich život ľudí uprostred pandémie COVID-19. V období, ktoré nedovoľuje reálne cestovanie, umožní spolupráca umelcov naprieč kontinentmi prekonať geografickú vzdialenosť dvoch miest, Košíc a Sappora, aspoň virtuálnou formou. 

CIty to City media art

Umelci zhromaždia informácie o cestách chodcov a cyklistov v oboch mestách, a to za pomoci dát GPS získaných z rôznych aplikácií a topografických máp. Pomocou digitálnych technológií môžu nazrieť priamo do našej pamäte. Slovo cesta pritom chápu ako prekonanú vzdialenosť, ale aj ako smerovanie života. Čo si pomyslíme, keď sa na toto dielo pozrieme spätne o niekoľko rokov? Kam sme chodievali počas lockdownu? Kde sme sa cítili bezpečne? Kde mohla naša myseľ dýchať?

Vizuálnu stránku má na starosti Beáta Kolbašovská a zvukovú časť vytvára Junichi Oguro. Audiovizuálna inštalácia doplnená o binaurálny zvuk bude predstavená v Kreatívnych mestách mediálneho umenia UNESCO po celom svete, vrátane festivalu Art & Tech Days v Košiciach. 

Beáta Kolbašovská je slovenská media artová umelkyňa, ktorá žije a pracuje v Košiciach. Zameriava sa na inštalácie kalibrované na špecifický priestor, audiovizuálne performance, VJing, video inštalácie, živé vizuály. Je spoluzakladateľkou vizuálneho kolektívu Nano vjs, ktorý vytvára experimentálny video / 3D mapping a na živých vystúpeniach spolupracuje so súčasnými tanečníkmi, divadlami, interpretmi a hudobníkmi po celom svete.

Junichi Oguro je japonský zvukový umelec narodený v Sappore, ktorý posúva hranice hudobného umenia. Sústredí sa na prepojenie hudby, prírody a technológií. Jeho tvorba zahŕňa komponovanie, živé vystúpenia či zvukové programovanie. Stojí za inštaláciou komerčného 3D sound systému, prvého svojho druhu v Japonsku. Na svojom konte má hudbu v reklamných spotoch pre Sony a UNIQLO, ale tiež množstvo terénnych nahrávok z celého sveta. Vedie nezávislé vydavateľstvo 43d a je certifikovaným trénerom programu Ableton pre DJov a hudobných producentov. 

Svoje spoločné dielo predstavia už vo štvrtok, 9. decembra 2020 o 15:00 na online podujatí, kde sa budú prezentovať aj zvyšné dvojice umelcov z celého sveta.

Projekt City to City: Human Responsibility sa zrodil z iniciatívy Kreatívnych miest mediálneho umenia UNESCO, ktorých spoločným cieľom je podporovať umenie a kultúru ako hnací motor udržateľného rozvoja. Vzniklo päť medzinárodných dvojíc tvorených umelcami členských miest, ktorí budú počas mesačnej online spolupráce vytvárať umelecké diela. Tie majú reagovať na aktuálne otázky zodpovednosti človeka za oblasti, ktoré svojou existenciou a činnosťou ovplyvňuje. Výsledné diela budú prezentované na podujatiach Kreatívnych miest mediálneho umenia UNESCO po celom svete. Košice sa stali súčasťou tejto skupiny v roku 2017, pričom hlavným podujatím mediálneho umenia je festival Art & Tech Days

Trailer k dielu Cesta reminiscencie:

 

Viac informácií o projekte UNESCO Kreatívne mestá mediálneho umenia sa dozviete na tomto odkaze.