Interdisciplinárny Online Lab o inkluzívnej kultúre

Novinky

Pozývame ťa na tretie podujatie iniciatívy Slovensko-nórske kultúrne spájanie, kde sa zaujímame o transdisciplinárne projekty, ktoré skúmajú rôznorodé prístupy k práci so špecifickými susedstvami, cieľovými skupinami a publikom. Rozmanitá komunita umožňuje prostredníctvom umenia rozvíjať prepojenia miesta, identity a spolupatričnosti.

Nórski hostia sa zamerajú na participáciu obyvateľstva, udržateľnosť krajiny a umelecké inštalácie v Nórsku. Rečníčky zo Slovenska sa budú venovať inkluzívnej kultúre a tvorbe a riešiť otázky: Ako otvoriť kultúrne priestory a podujatia pre všetkých ľudí v meste? Akým reálnym prekážkam čelia rôznorodé skupiny? Aké sú stratégie inkluzívnej spolupráce?

Hlavným partnerom CIKE je nórsky Urban Space Lab.

Podujatie bude streamované 7.4.2022 od 17:00-18:30 v simultánnom preklade do slovenčiny cez náš Facebook alebo v originál v anglickom jazyku na našom YouTube kanáli.

Zuzanina tvorba je inšpirovaná environmentálnymi a spoločenskými otázkami, udržateľnosťou a témou sociálnej inklúzie cez dizajn. Jej posledný projekt Amenge prezentuje kolekciu textilných potlačí navrhnutých v spolupráci s Rómskymi deťmi na Slovensku, s cieľom prezentovať kultúru Rómov mimo zaužívaný stereotyp. Projekt tak bojuje proti rasizmu a buduje pozitívny obraz o súčasnom stave Rómskej kultúry.

Laurie je nórska enviromentálna umelkyňa. Je zakldateľkou Urban Space Lab a skúma spojenia medzi udržateľnosťou, priestorom a spolupatričnosťou. Umenie je formou komunikácie, ktorá stimuluje vďaka zmyslom a skúma, aké je to byť človekom: zážitok z krásneho, tajomného, predstavivosti a symboliky. Príroda sa dnes v našej kolektívnej predstavivosti a kultúrnej konverzácii zmenšuje hlavne kvôli tomu, že netrávime čas vonku. Je možné vďaka umeniu opäť prepojiť komunity s prírodou?

Barbora je spoluzakladateľka Kina Úsmev. V kine ako projektová manažérka v posledných troch rokoch naštartovala inkluzívne programy – autism friendly, blind friendly, deaf friendly, Inkluzívny filmový festival, inkluzívne filmové krúžky a inkluzívny filmový tábor. Zároveň sa venuje výskumu kultúry a pôsobí ako doktorandka na Ekonomickej fakulte Technickej univerzity v Košiciach.

Arild je profesorom umeleckého výskumu – umenia, aplikovaného umenia a dizajnu, so špecializáciou na produktový dizajn, vrátane keramických dlaždíc, architektonickej keramiky a participatívnych metód vo verejnom umení. Vyučuje na nórskej Metropolitnej univerzite v Oslo (OsloMet) a má doktorát z umenia v umeleckom výskume (Public Space na Aaltovej univerzite). Vo svojom výskume sa zaoberá spoluprácou medzi odborníkmi na medziodborové inovácie.


Projekt je podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Grantov EHP a Nórska.

Spoločne za zelenú, konkurencieschopnú a inkluzívnu Európu

Spoločne za dobré nápady