Exkurzia v U. S. Steel Košice a spoločnosti COLAB v Trnave pre kreatívcov

Novinky

V rámci projektu CoCo4CCI navštívime spolu s kreatívcami niekoľko pokrokových výrobných spoločností s cieľom priblížiť im, ako to v týchto spoločnostiach funguje a ponúknuť im príležitosť vyskúšať si prácu s najnovšími technológiami a materiálmi.

Prvú exkurziu sme absolvovali v U. S. Steel Košice. Obsahom prehliadky bola história a recyklačná politika spoločnosti a prehliadka jednotlivých výrobných prevádzok. Prešli sme si výrobu ocele od prípravy a spracovanie surového železa na Oceliarňach, cez spracovanie na Teplej valcovni až po finálnu úpravu a distribúciu na Pozinkovacej linke. Prehliadky sa zúčastnili zástupcovia kreatívneho sektora, pre ktorých bol pohľad na výrobu ocele z „prvého radu“ zážitok.

Následne sme zamierili do spoločnosti COLAB v Trnave, ktorá sa venuje priemyselnej CNC výrobe. Zakladateľ spoločnosti Andrej Špánik a Viktor Gaďo z Origin Engineering nás uviedli do prototypovania a kusovej výroby pre kreatívny priemysel. Na programe bol aj workshop s Petrom Benkovským či workshop zameraný na využívanie 3D tlače v kreatívnych procesoch s Matejom Korytárom z firmy Rapidnext. Vďaka návšteve získali účastníci základný prehľad o priemyselnej výrobe, príležitostiach a rizikách spojených s ich adaptovaním do kreatívneho procesu a prototypovania a sériovej výroby.

Projekt je financovaný z grantovej schémy Interreg Central Europe.